Waar ben ik mee bezig?

Eerste prijs YPF Piano Concours 2019

lees meer >>

Eerste prijs YPF Piano Concours 2019

En de winnaar van de YPF Piano Competition 2019 is …

YANG YANG CAI

De finale was één groot muzikaal feest. Op zondagmiddag 10 februari trakteerden drie jonge finalisten het publiek en de internationale jury in Muziekgebouw Aan ‘t IJ op prachtige pianomuziek. Er zijn veel prijzen uitgereikt tijdens de YPF Piano Competition 2019, maar de hoofdprijs ging naar de 20-jarige pianiste Yang Yang Cai: ‘Ik heb ervan genoten dat ik zo veel mooie muziek mocht spelen.’

Yang Yang speelde uiterst geconcentreerd de sterren van de hemel. Evenals de andere finalisten soleerde ze met Variations on a Theme by Chopin. Muziek die speciaal voor deze gelegenheid is gecomponeerd door Thomas Beijer, winnaar van de YPF Piano Competition 2007. Daarna vertolkte Yang Yang het Concerto nr. 2 in f van Chopin, samen met het orkest van het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van dirigent Jean-Bernard Pommier. Haar spel was verfijnd en gracieus. De combinatie van haar klankschoonheid, gevoelige frasering en uitstekende techniek zorgde voor adembenemende muziek. Magische muziek die mensen raakt. Ze hield de aandacht tot de laatste noot vast en kreeg een daverend applaus.

Op weg naar. Aan deze finale ging voor de deelnemers een zwaar programma vooraf. Ze waren ingedeeld in drie categorieën: A van 15 t/m 18 jaar, B van 19 t/m 23 en C van 24 t/m 28. Ruim twee weken moesten zij zich bewijzen en proberen een plaats in de finale te veroveren. In de voorrondes speelden alle deelnemers hun eigen repertoire. In de finale speelden Yang Yang (1998) uit categorie B en Carlos Marin Rayo (1994) en Rik Kuppen (1994) uit categorie C alle drie dezelfde muziek. Carlos werd tweede en kreeg de publieksprijs en Rik werd derde.

Internationaal. De lat wordt hoog gelegd, en er gelden internationale eisen. Het niveau van deze YPF-competitie kan zich meten aan die van buitenlandse equivalenten. Dat blijkt ook uit de jury die bestaat uit internationale grootheden: Dmitri Alexeev, Boris Berman, Pascal Devoyon, Jean-Claude Vanden Eynden, Edith Fischer, Ching-Yun Hu, Einav Yarden en Siewert Verster, als voorzitter zonder stem. Zij zaten midden in de zaal en luisterden zeer aandacht naar alle finalisten.

Toptalenten. Dit is de zevende YPF Piano Competition. Young Pianist Foundation is twintig jaar geleden opgericht door Marcel Baudet en wil toptalenten onder de jonge Nederlandse en in Nederland studerende pianisten uitdagen om te excelleren en hun professionaliteit te versterken. Daartoe onderneemt YPF allerlei initiatieven als aanvulling op het onderwijs aan conservatoria en muziekscholen, met als hoogtepunt deze YPF Piano Competition. De juryvoorzitter prees uitdrukkelijk de toegewijde en constructieve wijze waarop YPF jonge talenten aanmoedigt en kansen biedt.

Jong begonnen. Yang Yang studeert piano bij Jan Wijn aan het conservatorium van Amsterdam. Zij is geboren en getogen in Zutphen en begon met piano spelen op vijfjarige leeftijd. Dit is niet haar eerste grote prijs. Zo won zij in 2008 de eerste prijs op het Steinway Pianoconcours en vertegenwoordigde Nederland op het Internationale Steinway Festival. In 2013 was Yang Yang winnaar van de Junior Finale van de YPF Piano Competition en in 2017 ontving zij de Classic Young Masters Award. Tijdens de YPF Competition 2019 won zij naast de eerste prijs ook de Blonay Prijs (summer course in Blonay inclusief masterclasses door de Edith Fischer) en de Mozartprijs (bezoek aan Salzburg en masterclass door Jacques Rouvier).

Na afloop. Meteen na de prijsuitreiking is de kersverse winnares in een taxi gestapt naar Podium Witteman. In de live uitzending ontving Paul Witteman haar als jonge held en speelde zij vol verve een prelude van Rachmaninov. Er staat Yang Yang nog veel meer te wachten. Onderdeel van haar eerste prijs zijn allerlei muzikale optredens. Onder meer tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam, het Internationaal Kamermuziekfestival op Schiermonnikoog en Lowlands in Biddinghuizen. Ongetwijfeld opent deze prijs nog veel meer podia voor Yang Yang. Nationaal en internationaal. Met haar uitzonderlijke muzikale talent kan zij overal ter wereld mensen verblijden, ontroeren en bemoedigen. Immers muziek is een universele taal die iedereen verstaat.

© GMB 190213

 

Classic Young Masters Award

lees meer >>

Classic Young Masters Award

Op 17 november heb ik de Meesterproef in De Doelen gespeeld. Dit was een erg mooie ervaring en ik ben erg blij met de Classic Young Masters Award die ik heb gewonnen! Dit houdt o.a. een individueel begeleidingstraject die mij zal helpen mijn dromen te realiseren. Dank jullie wel!

Opname in het Concertgebouw met Young Classicals

lees meer >>

Opname in het Concertgebouw met Young Classicals

Afgelopen september heb ik met Young Classicals een opname gemaakt in het Concertgebouw. Dit vond ik super leuk en ik ben erg blij om het resultaat met jullie te kunnen delen. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden! Hierbij de linkjes:

A Session With Yang Yang Cai & Get-To-Know Yang Yang Cai

Nieuwe website online!

lees meer >>

Nieuwe website online!

Welkom op mijn nieuwe website! Hier hou ik u graag op de hoogte van mijn concerten en bezigheden. Liefs, YY

Visual